Šuriansky cukrovar: 1852 - 2000

€70

POSLEDNÝ KUS NA SKLADE!

Kniha vyšla pri symbolickom 160-tom výročí založenia Šurianskeho cukrovaru, ktorý bol kedysi najslávnejší a najdlhšie fungujúci slovenský cukrovar.

Kategória: Knihy a publikácie

Kniha, ktorej autorom je Miroslav Eliáš, najväčšia aká kedy bola v Šuranoch vydaná, vypovedá o 150-ročných dejinách najslávnejšieho a najdlhšie fungujúceho slovenského cukrovaru.
Kniha vyšla pri jeho symbolickom 160. výročí založenia. Jej slávnostné uvedenie sa udialo v Šuranoch 19. októbra 2012. Knihu „pokrstili“ hlinou a šurianskym cukrom.
Obsahuje mnohé doteraz neznáme fakty o založení a o zakladateľoch cukrovaru, ktorými boli Leopold von Lippmann, Maximilán Gerson a Bedřich Frey. Cukrovar začal výrobu v roku 1854, o dva roky spustil prevádzku rafinérie - prvej v monarchii. Jej tradičný produkt, čisté biele homole cukru, si mnohí pamätajú dodnes, hoci nakoniec sa používali len ako propagačný suvenír. Cukrovar sa koncom 19. storočia prezentoval okrem iného aj na svetových výstavách vo Viedni a Paríži.

Vydalo Mestské kultúrne stredisko – Mestské múzeum Šurany

Rok vydania: 2012

Počet strán: 222

Formát: A4, tvrdá väzba